Conferinţa “Fotografi bucureşteni” – partea I
Szathmári, Reiser, Duschek, Angerer, Mandy. Vă spun ceva aceste nume? Aceştia au fost cei care au surptins pe clişeele lor Bucureştii aşa cum nu mai sunt ei astăzi. Despre cum i-a descoperit pe toţi aceştia ne va spune domnul Emanuel Bădescu, joi 26 iunie, ora 19:00 la palatul Suţu.
Carol Popp de Szathmári a fost un pictor şi grafician maghiar din Transilvania, primul fotograf de artă şi documentarist din Regatul Român şi unul dintre primii zece fotografi din Europa.
A. D. Reiser şi Franz Dushek au fost doi fotografi ce au activat în Bucureşti, dar au participat şi pe frontul dunărean în timpul Războiului de Independenţă, au realizat şi fotografii cu caracter etnografic.
Ludwig Angerer, unul dintre pionierii artei fotografice, imortalizează oraşul Bucureşti în timpul Războiului Crimeii, el lăsând posterităţii între primele fotografii cunoscute până astăzi ale capitalei Ţării Româneşti!
Franz Mandy a fost unul dintre primii artişti fotografi şi fotoreporteri din România. A fost fotograf al Casei Regale. A surprins scenă întoarcerii Armatei române victorioase în Războiul de Independenţă şi trecerea ei pe sub Arcul de Triumf. A fost un portretist de excepţie, imortalizând în numeroase lucrări pe regina Maria, dar şi pe ceilalţi membri ai Casei Regale. A avut în Bucureşti un renumit atelier de fotografie care i-a purtat numele.
„Voi începe prin a povesti cum am descoperit eu fotografia, pentru că nu aveam pregătirea unui istoric al fotografiei și nici aceea a unui istoric de artă. Dar ajungând la departamentul de stampe al Academiei Române și întâlnindu-l pe Constantin Săvulescu, cel care a scris Cronologia Fotografiei, întâlnindu-l pe profesorul George Potra și pe mulți alții, am văzut cu alți ochi aceste documente și aceste bucăți de artă care înseamnă fotografia de-a lungul timpului. Fotografia nu este doar documentară, dacă este foarte bine realizată, este și artă.
La aceasta primă conferință de la Palatul Suțu voi vorbi în primul rând despre începuturile acestei tehnici devenită artă, care a fost documentată încă din 1840, incursiuni mai mult teoretice, prin istoricul fotografiei în zona Tării Românesti și a Moldovei. Apoi voi vorbi despre Carol Popp de Szathmári fiindcă el este deschizătorul de drumuri efectiv al fotorafiei, cel puțin în zona bucureștilor. Prima fotografie din București și posibil si din zona Tării Românești și a Moldovei, a fost făcută de Carol Popp de Szathmári în noiembrie 1848, fotografie al cărei negativ se află în colecțiile Academiei. La conferință voi proiecta imaginea ei și voi dezvălui și alte povești legate de acești prim fotografi ai Bucureștiului și fotografia de artă la inceputurile sale.” Emanuel Bădescu
Emanuel Bădescu (n. 25 august 1952 în oraşul Corabia) este bibliotecar în cadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române. Licenţiat în istorie, a colaborat cu peste 1000 de articole la revistele Formula AS, Magazin Istoric, Lumea Magazin, Historia, Descoperă, la Ziarul de Duminică şi la multe alte publicaţii. A publicat volumele 1 decembrie 1918 Alba Iulia-Bucureşti, Imnurile naţionale la români, Bucureştii subt Guvernul Vremelnicesc, Marele foc şi alte poveşti din Bucureşti. Este coautor al volumelor Scurtă istorie a Regalităţii în România, Nicolae Ionescu. Bucureştii de altădată, De la Vatican la Ierusalim, Bucureştii în vremea lui Carol I (lucrare premiată de Uniunea Scriitorilor), Conspiraţia Securităţii, Carol Popp de Szathmári, fotograful Bucureştilor, ultima aparitie editoriala fiind De toate din vechiul Bucureşti.
Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.